İnsan ve Hayat

 

    

      İnsan ve hayat… Biri deniz, diğeri sandal. Biri rüzgar, diğeri yaprak. Sandalın denize mecburiyeti, yaprağın rüzgarla gelen savuruşları kabul edişi gibiyiz her birimiz. Hepimizin hayatı bir dalgalı, bir sükunet üzere. Kah dertlerimizde savrulur, kah teslimiyetle süzülürüz kırların üzerine. Yer kardan buz tutsa da, güneşten alev alsa da, düşmemekten başka çaremiz yoktur. Böylece bir mecburiyet hali içerisinde , ömür başlar ve biter. Doğarken de davet üzere gelmeyiz, yaşarken ısrar üzerine yaşamayız ve ölürken de bile isteye ölmeyiz. Mecbur gelir, mecbur gideriz. Bize düşen, bu mecburiyet zincirinde, akl-ı selim kalabilmek.

       Ömrü akl-ı selim geçirmek, en akıllı harekettir. Çünkü doğru da yanlış da bellidir, belirtilmiştir. Evvela, sorumluluk alabilen, görevini, rahatının önüne koyan biri olarak yetişmelidir. Sorumluluk bilinci, herkesin küçük yaşta gördüğü özsaygı eğitimiyle ilgilidir. Kendine saygı duyan insan, vazifelerinin aksamasından rahatsız olur. Çünkü itibarına zarar gelmesinden de sorumluluğunu aldığı işin vebalinden de korkar. Maalesef başımıza ne geliyorsa ya böyle olamamaktan ya da böyle olamayanlardan geliyor. Canla, başla mücadele gerektiren durumlarda, canımızı yormak istemeyişimizden geliyor. Halbuki hayat ,ekileni biçtirir. Yaşamak için dünyaya tahammül hususunda, azim şart değil midir? Kaderin gayrete aşkını, edipler överek bitiremezken, hafife almak haddimize olmamalı. Son cümleyi,not almakta fayda olabilir.

        İnsan, yük kaldırabildiği kadar faydalıdır. Unutmayalım; disipline girme korkumuz yüzünden sorumluluk almayı bilemiyor olabiliriz. Belki de haberimiz bile olmadan, daha sorumlu biri tarafından idare edilerek bu seviyeye gelmişizdir. Bu gamsızlığımız, birine her seferinde gözyaşı döktürüyordur belki, kim bilir?  Dünya yaşanır, biter. Peki, asıl ve sonsuz yuvamızda bu fatura bize pahalıya patlamaz mı? Biz biz olalım ama yaşımızın gerektirdiği gibi, cesur ve cevval olalım. Herkesin hayatının, vazifelerine gösterdiği azim kadar huzurlu geçmesi dileği ile.

Yorumlar

Yorum Gönder

Düşüncelerini Paylaşır mısın?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bugünler ve Yarınlar

MEVZUMUZ ;DEHB

İÇİMDEKİ GÖLGE