ESFJ ,KONSÜL KİŞİLİK

(Bir ESTP olarak fotoğraf bulmaya üşendiğim için, bilgisayarda bulabildiğim en güzel fotoğrafı koymamın bir sakıncasının olmayacağını düşündüm. Konudan bağımsız belki ama,burası ÇAMLICA TEPESİ . Keyifli okumalar.)


Kıymetli Okurlarım
Gördüm ki,psikolojiye dayanan konular, ayrı ilgi çekti. Zaten epey de ilgili olduğum bir mevzu olması sebebiyle, bu tarz yazılara ara ara değinmeye karar verdim. Bu yazımda, ESFJ yani Konsül Kişilik'e değineceğiz. Bakalım ESFJ nedir, ne değildir? Güçlü ve zayıf yönleri nedir? Hazırsak,başlayalım.
              Test sonucu ESFJ çıkanlardan biri de yeğenimdi. Aslında en yakından tanıdığım konsül oydu.Testten sonra konsülün özelliklerine bakmış. Bana "Şimdi iyi miyim kötü mü yani?" diye sormuştu. Sonra biraz daha incelemiş ,özellikler hoşuna gitmiş,kendini bana övdü falan filan. Tabi Sigmund Freud'un kız kardeşi olmamdan sebeb bir de ben inceleyeyim dedim. Gelelim, yeğenimin "Gördün mü özel bir yeğenin var. Kıymetimi bil" demesine sebep olan konsülün özelliklerini maddeler halinde incelemeye;
  1)  Konsüllerin nüfusun yaygın bir kesiminde oldukları yazıyor. Ama tüm ömrü kalabalıkta geçen biri ve aynı zamanda ünlü bir psikiyatris olmama dayanarak yaptığım şahsi tespitimce, konsüllerdeki bir takım huyların enderiyata mahsus olduğunu düşünüyorum.Yani durup dururken kan grubunuzu bile sorabilirler.. Konsüldür,sorar diye düşünebilirsiniz. Yine çoğu kişinin aksine, keyifsizliklerinin sebebi asliyyesini öğrenmek pek mümkün olmaz. Mesela yeğenimin neye kızacağını hala kestiremediğim olur. Aniden bir şeye canı sıkılabilir ve o istemedikçe asssslaaa neyi olduğunu öğrenemem. Ben canım sıkkınken neyimin olduğunu hemen itiraf ederim ama onun belki ölmeden önce sadece vasiyetine yazmak için benden sakladıkları vardır. Velhasıl,tespitimce ;kapalı kutu olmak ve şahsına munhasır ilkelere sahibiyet, konsüller için, değişmeyecek bir tercihtir.
    2) Yazılı olan bir diğer özellikleri ,ortamda popüler olmaları. Çevreleriyle yakından ilgilenirler. Arkadaş çevrelerinde,takdir edilesi bir vefaya sahiptirler. Tanıdıkları, konsülün kendisine , elinden gelen tüm yardımı yapmak isteyeceğini bilir. Yazıda "İnsanlara hizmet etmeyi severler" yazıyordu. Onlar için tam hizmet erbabı diyebiliriz :). Yine yeğenimi inceleyecek olursam da bu tez biaynihi doğru. Maddi manevi her yardımı,benim isteyeceğim şekilde yapma gayretindedir. Kimseyle yaşamadığım tartışmaları yaşamama rağmen,başım sıkışsa ,ilk gideceğim kapıdır onun kapısı. Sanırım onun için de teyzesi aynı şekilde :)
     3) Konsüller, geleneklerine,ahlaki değerlerine, uymaları gereken kurallara son derece bağlıdırlar. Bu hassasiyetlerini , pek de zorlanmadan korurlar.
     4) Bu maddeyi yazıdan kopyalayacağım ; Hassasiyetleriyle uzlaşmaya varmak Konsüller için en büyük zorluktur; insanlar onlarla aynı fikirde olmayacak, eleştirecektir ve bu her ne kadar incitse de, sadece hayatın bir parçasıdır. Konsül kişilik tipine sahip birinin yapabileceği en iyi şey, en iyi şekilde becerdiği şeyi yapmasıdır: rol modeli olmak, ilgilenmeye güçlerinin yettiği ile ilgilenmek ve gösterdiği çabayı birçok insanın takdir etmesinden keyif almak. (Belli zaten hiç benim cümlelerim değil :) )
     Konsüllerin Güçlü Yönleri : 
Görevlerini sıkıca kavrarlar. Keza yeğenim de böyledir. Gerek görevlerine,gerek arkadaşlarına gerekse arkadaşı dahi olmayan bir başkasına dahi sadıktır.
 Anaç bir yapıları vardır. Çevrelerine iyi baktıklarını bilmek onlara keyif verir. Bir şeyin olmasından ziyade ,istikrarlı ve güven içerisinde olmasına önem verirler.
    Zayıf Yönleri:
Kurallarını esnetmeyi sevmezler. Bu bazen onları zor duruma ve bunalıma sokabilir. Doğaçlama yapmaktan hoşlanmazlar. Onlara göre,herhangi bir şey için doğaçlama yapmak gerginlik verir. Kendilerini emin hissedene dek hazırlanmayı doğru bulurlar. Değişikliklere alışmak istemezler.  Çatışma esnasında savunmacıdırlar ya da garip bir şekilde konuyu değiştiriverirler. Aslında tartışmalardan hoşlanmazlar. Ve son olarak şunu söyleyebiliriz ki, kendilerini,ihtiyaçlarını ihmal edecek kadar işlerine kaptırdıkları olur. 
      İncelediğimiz zaman, güçlü yönlerinin faydalılığı kadar,zayıf yönlerinin de kendilerine zararı var. Gerçi zayıf yönler zarar verir. Konsülün de zayıf yönleri vardır.. NETİCE: Konsülün zayıf yönleri,konsüle zarar verir.  Belki biraz kah-fe molası,konsülleri kendilerine getirir. ESTP,ESFJ,İNFJ olduğumuz gibi İNSAN olabilmemiz dileğiyle.
#NÜKTEDAN SEYYAH

Yorumlar

Yorum Gönder

Düşüncelerini Paylaşır mısın?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bugünler ve Yarınlar

MEVZUMUZ ;DEHB

İÇİMDEKİ GÖLGE